Exponatul lunii februarie la Muzeul Dunării de Jos Călărași: statuetă din bronz de epocă romană

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna februarie, în cadrul proiectului Exponatul lunii, o statuetă din bronz de epocă romană.

„Astfel de statuete sunt destul de frecvente în plastica romană, în Moesia Inferior, Moesia Superior și Dacia. Ele reprezintă o veche divinitate romană, Genius familiaris – divinitate protectoare a familiei. Acesta, începând cu epoca lui Augustus, este redat sub forma unui pater familiarias – cel mai în vârstă bărbat din acea locuință, proprietarul gospodăriei, având toga trasă pe cap și purtând în mâini patera – vas antic de cult, are forma unei cupe, era folosită pentru sacrificii, și cornucopia – cornul abundenței, avea formă de corn, era ușor de transportat și conținea: fructe, legume, flori și monede. Se cunosc și exemplare având alte atribute. Unii autori pornind de la atitudinea de sacrificator a personajului, consideră că ele înfățișează un preot roman”, precizează muzeograful Roberta Mădălina Găbudeanu.

Statueta a fost descoperită întâmplător, în anul 1961, pe câmp, în perimetrul comunei Grădiștea, aflată în stânga Dunării, în dreptul cetății romane Durostorum. Astfel de descoperiri în afara imperiului roman sunt numeroase. A ajuns pe acest teritoriu în urma unui schimb de mărfuri sau jaf. Este datată în secolele II-III d. Hr.

„Statueta este din bronz masiv cu patină verde închis. Are stare bună de conservare. Personajul este redat în picioare, îmbrăcat cu o tunică cu mâneci scurte și o toga, înfășurate în jurul mijlocului, acestea îi acoperă o parte din brațe, umeri și este adusă pe cap. Piciorul drept este puțin îndoit. În mâna dreaptă, îndreptată ușor înainte, ține o pateră. Mâna stângă este ridicată în sus și a avut un obiect, astăzi rupt, probabil, după analogii, un volumen – papirus desfășurat orizontal. Ea are următoarele dimensiuni: înălțimea – 134 mm, lățimea – 23 mm, grosimea – 15 mm, înălțimea feței – 22 mm”, a mai explicat Mădălina Găbudeanu.

Piesa poate fi văzută la secția Arheologie, fiind parte a expoziției permanente de aici, la secțiunea dedicată epocii romane.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*