VIDEO PSD Călărași caută soluții de gestionare a deșeurilor după ce toate primăriile din județ au fost amendate de Garda de Mediu

Conferința săptămânală de pressă a PSD Călărași

Vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, Mihăiță Beștea, a afirmat joi, 24 martie, că toate cele 55 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) de pe raza județului Călărași au fost amendate recent de comisarii Gărzii de Mediu, din cauza problemelor identificate în privința colectării selective a deșeurilor.

În cadrul conferinței săptămânale de presă a PSD Călărași, Mihăiță Beștea, spune că situația va fi analizată punctual, la fiecare primărie în parte, urmând să fie găsite soluții de rezolvare a problemei deșeurilor.

„Ni s-a adus la cunoștință o serie de probleme pe care Garda de Mediu le-a depistat în cele 55 de UAT-uri. (…)Din păcate, toate cele 55 de UAT-uri au fost și sancționate. (…)Și am depistat o serie de probleme. Cea mai importantă este aceea că la nivelul județului Călărași nu se colectează selectiv cantitatea pe care ne-am propus-o și sunt mult sub cantitatea pe care ne-am asumat-o. Am hotărât să facem vizite în județ, în fiecare UAT, împreună cu primarul și responsabilii din zonă, să identificăm soluții pentru a determina cetățenii să colecteze selectiv”, a precizat, printre altele, Mihăiță Beștea.

Prezentă la conferința de presă, Mirela Tache, vicepreședintele Organizației Județene de Femei a PSD Călărași, a prezentat câteva oportunități de finanțare „puțin mai avansate”, la nivel național, în special Planul Național de Redresare și Reziliență, pe diferite componente, dar și pe partea de program Anghel Saligny.

„Ca și informații generale, legate de Planul Național de Redresare și Reziliență, trebuie să știm că 70 la sută din finanțare trebuie să fie contractată până la 31 decembrie 2022 și 30 la sută până la sfârșitul anului 2023. (…) Pentru moment, există câteva componente mai avansate în cadrul PNRR, cele lansate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Fondul Local și Valul Renovării. Ele au fost supuse spre analiză publicului larg și, în luna aprilie, urmează să se lanseze aceste ghiduri. Chiar ministrul a menționat că se va asigura inclusiv partea de supracontractare cu 30 la sută. Există un buget în valoare de aproximativ 5,55 miliarde de euro pe aceste două componente”, a explicat ea.

Mirela Tache a mai spus că, din luna aprilie, Ministerul Dezvoltării va lansa o platformă digitală unde fiecare localitate va ști care este suma prealocată și care sunt investițiile pentru care pot cheltui aceste sume de bani și și-au asumat că vor contracta toți banii pe cele două componente, până la sfârșitul anului 2022.

„Calendarul lansărilor va fi foarte aglomerat, în următoarea perioadă, bugetele autorităților publice vor fi foarte încărcate și, la PNRR, avantajul este că primăriile au contribuție de zero la sută”, a mai anunțat ea.

La rândul lui, primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a vorbit în primul rând despre acțiunea umanitară pe care au Primăria Călărași și reprezentanții Protopopiatului Călărași au organizat-o în sprijinul cetățenilor din Ucraina, grav afectați de război.

„Am avut o acțiune umanitară, în urma unui protocol pe care Primăria Călărași îl are cu Episcopia Sloboziei și Călărașilor, prin Protopopiatul Călărași, în care am implicat toate parohiile, pentru a merge într-o caravană umanitară în Ucraina. Am strâns, prin implicarea tuturor parohiilor din Călărași, alimente, haine, pături, în valoare de peste 120.000 de lei, care au fost duse (miercuri, 23 martie – n.r.) la Isaccea. Acolo le-am depozitat la Biserica Sf. Gheorghe Unu și astăzi (joi, 24 martie  – n.r.), au plecat către Ucraina, la Odessa, ca să putem să susținem oamenii care au nevoie acolo. Astfel de acțiuni noi vom mai face, dar e bine să ne implicăm cu toții și să sperăm că acest război se va termina”, a menționat Marius Dulce.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*