Accidentele rutiere grave, în scădere la Călărași în primele nouă luni ale anului, dar a crescut numărul persoanelor decedate în aceste evenimente

Mașină de Poliție

Misiunile desfășurate de polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au ca obiectiv creșterea gradului de siguranță pentru cetățenii din județ și creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice.

Pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a numărului de victime, la nivelul inspectoratului au fost puse în aplicare măsuri care au vizat prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, în principal, prin depistarea și sancționarea celor care consumă alcool sau substanțe psihoactive la volan, a șoferilor care circulă cu viteză excesivă, precum și prin sancționarea indisciplinei pietonilor/bicicliștilor și neacordării priorității de trecere.

În cazul accidentelor grave, în perioada ianuarie-septembrie 2023 se înregistrează scăderi la numărul accidentelor 31 (-4) și la numărul persoanelor rănite grav 11 (-16).

În cazul accidentelor grave, în perioada ianuarie-septembrie 2023 se înregistrează creșteri la numărul persoanelor decedate 23 (+4).

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost: viteză neadaptată la condițiile de drum, abaterile săvârșite de către pietoni și abaterile săvârșite de către bicicliști.

20% dintre accidentele rutiere grave s-au înregistrat în mediul urban (6), iar restul de 80% în mediul rural (25).

51% dintre accidentele rutiere grave (16) s-au înregistrat în interiorul localităților, iar restul de 49% în afara localităților (15).

Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe rețeaua drumuri naționale, 18, reprezentând 58%, urmată de rețeaua drumuri județene 10, (32%) și străzi 7, (20%).

65% dintre decese (15/23 persoane decedate) s-au înregistrat pe drumurile naționale.

Artera care prezintă cel mai ridicat risc de producere al accidentelor rutiere grave este reprezentată de Drumul Național 4 unde au avut loc 6 (+3) accidente grave soldate cu 5 (+2) persoane decedate și 2 (+2) persoane rănite grav.

Miercuri și Duminică s-au produs cele mai multe accidente rutiere grave, iar cele mai multe decese s-au înregistrat în ziua de luni.

Intervalele orare cu risc crescut de producere al accidentelor rutiere grave sunt 06.00-12.00 și 18.00-00.00, iar cele mai multe decese s-au înregistrat în intervalul orar 06.00-12.00.

În cazul accidentelor ușoare, în perioada ianuarie-septembrie 2023 se înregistrează creșteri la toți indicatorii, și anume numărul accidentelor 223 (+14) și numărul persoanelor rănite ușor 288 (+16).

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere ușoare au fost: abaterile săvârșite de către bicicliști (40 accidente ușoare cu 40 răniți ușor), neacordarea de prioritate a vehiculelor (49 accidente grave cu 73 răniți ușor) și traversarea neregulamentară a pietonilor (16 accidente grave cu 17 răniți ușor).

43% dintre accidentele rutiere ușoare s-au înregistrat în mediul urban (111), iar restul de 57% în mediul rural (149).

81% dintre accidentele rutiere ușoare (211) s-au înregistrat în interiorul localităților, iar restul de 19% în afara localităților (49).

Cele mai multe accidente rutiere ușoare s-au produs pe străzi 138 (53%), urmate de rețeaua drumuri naționale, 80 (30%), drumuri județene 38 (15%) și drumuri comunale, alte 4 (2%).

Pe străzi s-au înregistrat 47% dintre persoanele rănite ușor în accidente (163/344 persoane rănite ușor).

34% dintre persoanele rănite ușor (117/344 persoane rănite ușor) s-au înregistrat pe drumurile naționale.

Artera care prezintă cel mai ridicat risc de producere al accidentelor rutiere ușoare este reprezentată de Drumul Național 3, unde au avut loc 25 (+5) de accidente ușoare cu 40 (+11) de răniți ușor.

Duminică s-au produs cele mai multe accidente rutiere ușoare (45), iar cele mai multe persoane rănite ușor s-au înregistrat, de asemenea, în ziua de duminică (59).

Intervalul orar cu risc crescut de producere al accidentelor rutiere ușoare este 1200-1800, înregistrându-se 83 accidente, iar cele mai multe persoane rănite ușor (109) s-au înregistrat tot între orele 0600-1200, interval orar care prezintă cea mai mare creștere a numărului de accidente ușoare, respectiv 80 (+21).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*