Fost director al AJOFM Călărași, condamnat la închisoare cu suspendare pentru luare de mită. El și-a recunoscut fapta în fața procurorilor anticorupție

Tribunalul Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Tribunalul Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției a fostului director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași, Nicolae Chirana, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

Potrivit procurorilor anticorupție, în contextul implementării proiectului „SPO LOCAL Direct Accesibil”, destinat persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, în perioada iunie – iulie 2014, Nicolae Chirana, în calitate de director executiv al AJOFM Călărași, ar fi pretins, prin intermediul unei persoane fizice, la data faptei participant la implementarea proiectului, de la mai multe persoane participante la implementarea proiectului amintit, un comision de 10 la sută din venitul salarial, redus ulterior la 100 de lei.

„Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpat ca urmare a îndeplinirii unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu, respectiv transmiterea către o societate comercială, partener de proiect cu  AJOFM Călărași, a propunerii de angajare a persoanelor respective în cadrul implementării proiectului menționat”, au precizat sursele citate.

În prezența avocaților, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

  • 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea pe o perioadă de 2 ani și 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii;
  • 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Călărași.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*