FOTO VIDEO Tradiția Bobotezei a fost respectată și anul acesta în municipiul Călărași

Tradiția Bobotezei a fost respectată și anul acesta în municipiul Călărași. FOTO Primăria Călărași

Pe o vreme superbă de primăvară, când gerul Bobotezei a devenit un mit, sfințirea apelor Borcei, recuperarea Crucii și Botezul Cailor au încântat călărășenii prezenți în centrul vechi al municipiului.

Tradiția Sărbătoririi Botezului Domnului sau Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru creștini, a fost respectată și anul acesta în Călărași, în cadrul unui eveniment organizat de Primăria Municipiului Călărași și Consiliul Județean Călărași.

Programul manifestărilor a cuprins oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena (Volna) și, în același timp, oficierea slujbei de către un sobor de preoți și diaconi, în Parcul Central al municipiului. Apoi, suita oficială s-a deplasat de la Biserica Volna spre Parcul Central, unde Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a oficiat Slujba Aghiasmei Mari. La finalul acesteia a avut loc ceremonia aruncării și recuperării crucii în apele Borcei.

Opt călărășeni s-au înscris în competiția privind recuperarea crucii aruncată în apele Borcei. Cel mai iute a fost Gheorghe Borlan, de 30 de ani, care a primit o diplomă și un premiu de 1.000 de lei. Ceilalți șapte participanți au fost recompensați cu diplome și cu câte un premiu de 150 de lei.

Ulterior, după ceremonia recuperării crucii, publicul călărășean a fost invitat să participe la tradiționalul Botez al cailor, eveniment ce a avut loc pe segmentul stradal din fața Consiliului Județean Călărași.

Câștigătorii zilei au fost:

Cel mai frumos atelaj:

  • Locul 1/ Atelajul Florian Doru
  • Locul 2/ Atelajul Aldis
  • Locul 3/ Atelajul Taban

Cel mai frumos Harnașament

  • Locul 1/ Atelajul Florian Doru
  • Locul 2/ Atelajul Taban
  • Locul 3/ Atelajul Aldis

Cel mai frumos cal

  • Locul 1/ Cataleya – rasă olandeză – stăpân Răzvan Ștefan
  • Locul 2/ Energic- Herghelia Jegălia
  • Locul 3/ Poneiul Mitral – stăpân Bucur Mario

„Sfânta Zi de Bobotează, oriunde s-ar desfășura, la oraș sau la sat, rămâne o bucurie pentru suflet. Tradițiile se păstrează prin oamenii care nu le uită și prin primarii care nu îngroapă obiceiurile ci le dau o mai mare strălucire. Așa cum merităm! Felicitări tuturor celor care au organizat azi Boboteaza și Botezul Cailor! Îi mulțumesc bunului meu prieten Nicușor Cionoiu care a oferit toate premiile pentru caii prezenți la evenimentul de la Călărași”, a declarat, la final, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*