Amenzi de 57.000 de lei, date de ITM Călărași

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

În perioada 26.06 – 02.07.2023, ITM Călăraşi a efectuat controale în vederea combaterii muncii nedeclarate şi pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 35 de controale din care 35 au fost pe muncă nedeclarată, 5 angajatori au fost sancţionaţi și au fost aplicate amenzi in valoare de 3000 de lei. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au efectuat 35 de controale, 27 de angajatori au fost sancţionaţi şi au fost aplicate 47 de avertismente și amenzi în valoare de 57000 de lei. Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de rezolvare.

Acţiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: activități de curățenie, hoteluri și restaurante, fabricarea articolelor din material plastic folosite în construcții, fabricarea pesticidelor și a altor produse agrochimice, activități ale agenților și broker-ilor de asigurări, agricultură, comerţ, construcții, fabricarea biscuiților și a pișcoturilor, etc.

Printre neconformităţile constatate se află:

-contractul individual de munca (CIM), nu conţine prevederi referitoare la repartizarea programului de muncă;

-necompensarea concediului de odihnă la încetarea CIM;

-angajatorul nu face dovada acordării drepturilor salariale;

-angajatorul nu a achitat concediile medicale ;

-angajatorul nu face dovada comunicării către salariaţi a deciziilor de încetare a CIM, a adeverinţelor de vechime şi a extrasului de REVISAL;

-nerespectarea prevederilor privind transmiterea datelor în Revisal;

-lipsa echipamentelor de protecție  colectivă pentru lucrul la înălțime;

-semnalizarea de securitate, nu este efectuată în mod corespunzător riscurilor identificate;

-nu a fost instruită persoana care acordă primului ajutor;

-lucrătorii nu purtau echipament de protecție;

-la fisa individuala de instruire din punct de vedere al SSM pentru fiecare salariat, nu exista o copie a ultimului control medical periodic.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*