Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Muzeul Dunării de Jos din Călărași

Muzeul Dunării de Jos vă invită la vernisajul expoziției „RomânIA îmbracă IA”

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, sărbătorește în acest an Ziua Universală a Iei printr-un eveniment special ce va avea loc la sediul muzeului, situat în strada Progresul nr. 4, în data de sâmbătă, 24 iunie, începând cu ora 12.00.

Expoziția principală de ie din acest an prezintă o colecție de excepție, aparținând domnului Vlăsceanu Niculae, originar din satul Clătești, comuna Mitreni. Pasiunea sa pentru portul românesc și tradițiile populare a fost moștenită de la mama sa și el însuși este un meșter popular. Domnul Vlăsceanu a cusut și purtat cu mândrie cămașa țărănească ori de câte ori a avut ocazia, atât în țară, pe meleagurile natale, cât și în străinătate, participând la numeroase festivaluri de folclor. Obiectele expuse în cadrul expoziției reprezintă rezultatul muncii și strădaniei sale de a colecționa, păstra și reda spre valorificare generației actuale și mai ales celei viitoare.

Invitația este adresată tuturor iubitorilor portului popular românesc să viziteze expoziția intitulată „RomânIA îmbracă IA”. Această expoziție va fi deschisă publicului până la sfârșitul lunii august 2023.

În context, sărbătoarea Iei coincide cu ziua de Sânziene sau Drăgaica, o altă sărbătoare deosebit de frumoasă din folclorul românesc.

„Sânzienele reprezentau zâne frumoase, potrivit credinței populare, care locuiau în păduri și pe câmpuri și dădeau plantelor puteri vindecătoare și magice, în beneficiul oamenilor și al animalelor. Pe ia cusută de țăranca româncă se regăsesc semne magice, simboluri solare, elemente vegetale și florale, considerate a o proteja împotriva necazurilor, a relelor și a ghinionului”, spune Virginia Oană, șef Secție Etnografie.

Pe lângă expoziția de ie, evenimentul va fi completat și de exponate de artă plastică semnate de mai mulți artiști contemporani.

Ana Amelia Dincă, critic de artă, consideră că „Ia încorporează o întreagă lume simbolică și o profundă spiritualitate. O expoziție dedicată acestui motiv plastic redefinesc sinteze vizuale și spații care au dat naștere ei, evocând prețuirea pe care contemporanii noștri o au încă pentru etnografie și pentru puterea unor mesaje artistice și existențiale de a persista peste timp”.

Expoziția va cuprinde lucrări de ceramică, pictură, acuarelă și alte tehnici artistice, aducând împreună plasticieni din diferite filiale ale Uniunii Artiștilor Plastici și din mai multe orașe ale țării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*